Wielkanoc na świecie. Życzymy spokojnych Świąt Wielkiej Nocy
Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami – forsycją, tulipanami, hiacyntami. W Wielką Sobotę idziemy poświęcić koszyczek, w Lany Poniedziałek oblewamy się wodą. A jak Wielkanoc świętują Brytyjczycy, jakie tradycje celebrują Szwedzi, co się pojawia na świątecznym stole Włochów?
Wielkanoc we Włoszech
We Włoszech Wielkanoc to nie tylko czas przeżyć religijnych i spotkań rodzinnych, lecz także chwila odpoczynku. Miliony Włochów wyjeżdżają w tym okresie na wakacje, które zwykle trwają aż do maja – wszystko w myśl przysłowia: „Boże Narodzenie ze swoimi, Wielkanoc z kim chcesz”.
Swobodniejsze podejście do świąt nie oznacza oczywiście całkowitego zarzucenia tradycji. Świętowanie Wielkanocy we Włoszech podobnie jak w Polsce jest nieodłącznie związane ze smacznymi potrawami. Świąteczny obiad nie może obejść się bez pieczonej jagnięciny i baraniny, a także przystawek w postaci jajek na twardo, plasterków salami i rosołu z pierożkami cappelletti. Na włoskim stole w czasie świąt nie może zabraknąć również dużych czekoladowych jajek z niespodzianką w środku oraz tradycyjnego ciasta w kształcie gołębicy.
Angielskie wyścigi jajek
Anglicy mają wielkanocne zabawy z wykorzystaniem pisanek. Najpopularniejsza z nich polega na toczeniu kolorowych jajek po ziemi, pisanka, która pierwsza znajdzie się na mecie z nietkniętą skorupką, wygrywa.
Tak samo jak w Niemczech także w Anglii odbywa się poszukiwanie czekoladowych jajek – z tym że to dzieci szukają smakołyków ukrytych przez rodziców.
Co jedzą Anglicy w Wielkanoc? Podobnie jak Włosi jagnięcinę i gotowane jajka. Na stole królują również desery: ciasto budyniowe obsypane rodzynkami oraz ciasto marcepanowe.
Wielkanocne czarownice w Szwecji
Nadejście wiosny i Wielkanocy obwieszczają w Szwecji gałązki ozdobione piórkami, które symbolizują palmy witające Jezusa w Jerozolimie. Pojawiają się one wszędzie, nawet w miejscach pracy. Kolejnym znakiem są jajka, które Szwedzi chętnie ozdabiają.
W Wielki Czwartek dziewczynki przebierają się za czarownice, co ma związek z wierzeniami ludowymi Szwedów. Dzieci, jak podczas Halloween, chodzą po domach i w zamian za życzenia świąteczne otrzymują słodycze.
Na wielkanocnym stole w Szwecji, podobnie jak w innych krajach europejskich, pojawiają się jaja i jagnięcina, ale także potrawy z ryb, na przykład zapiekanka Janssons frestelse. Deserem jest natomiast tort marcepanowy.
Wielkanoc w Portugalii – zadanie specjalne dla dorsza
Portugalczycy pod względem religijnym obchodzą święta bardzo podobnie do nas – w Wielki Piątek poszczą i jedzą wyłącznie ryby, najczęściej dorsza, z którym wiąże się pewien szczególny zwyczaj. Mężczyźni kupują największy dostępny w sklepie kawałek i go pieką, rodzina zjada rybę, a jej ości zostają włożone do pudełka i zakopane. Całe przedsięwzięcie ma symbolizować koniec postu i związanych z nim wyrzeczeń.
Europejskie tradycje na polskim stole
W trakcie przygotowań do Wielkanocy warto zainspirować się tradycyjnymi potrawami Europejczyków. Portugalski pieczony dorsz i włoska jagnięcina w pełni wpisują się w polskie menu świąteczne. Jak zatem je przygotować? Mięsista i smaczna ryba, jaką jest dorsz, nie wymaga zbyt wielu dodatków. Panierowany mieszanką ulubionych ziół i upieczony bez dodatku tłuszczu będzie smakować wybornie w Wielką Sobotę.
W Wielką Niedzielę obok szynek i kiełbas nie mniej atrakcyjnie będzie się prezentować pieczony delikatny udziec jagnięcy. Mięso przed pieczeniem warto obficie natrzeć solą, zgniecionym w prasce czosnkiem, oliwą i włoskimi przyprawami: oregano i rozmarynem. Udziec wkładamy do dużego woreczka ze strunowym zapięciem, podlewamy szklanką czerwonego wina, zapinamy torebkę i całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej nam posmakuje!