Nowoczesna restauracja przy drewnianym młynie. Niezwykły projekt MTA Architekci w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego
Autor: MTA Architekci/Piotr Krajewski https://pkrajewski.pl/
Restauracja w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego projektu MTA Architekci
W otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego zrealizowano ciekawy projekt pracowni MTA Architekci. Przy zabytkowym drewnianym młynie powstała nowoczesna restauracja pełna drewna i szkła. Podawane tu pstrągi hodowane są ekologicznie tuż obok. Prezentujemy ten ciekawy budynek.
Spis treści
- Restauracja przy zabytkowym młynie od MTA Architekci
- Dwie atrakcje turystyczne w jednej przy Roztoczańskim Parku Narodowym
Restauracja przy zabytkowym młynie od MTA Architekci
Nowoczesna restauracja projektu MTA Architekci powstała w miejscowości Bondyrz (gm. Adamów), w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Projekt wyróżnia przede wszystkim niezwykłe sąsiedztwo – nowoczesny przeszklony pawilon wyrósł tuż obok trzykondygnacyjnego, drewnianego młyna z 1936 r. Nowy obiekt miał harmonijnie współgrać z zabytkowym sąsiadem, jak również do niego nawiązywać.
– Zaproponowana architektura mimo swojego współczesnego wyrazu z szacunkiem odnosi się do historii miejsca zarówno poprzez zaproponowany układ urbanistyczny tworzący wewnętrzny dziedziniec główny, jak i poprzez zastosowane w projekcie lokalne materiały oraz szczegółowo dopracowane detale – podaje pracownia MTA Architekci.
W obiekcie o powierzchni 300 m² powstała restauracja serwująca przede wszystkim dania z ryb, ale w bryle znalazło się też miejsce m.in. na zaplecze biurowe niezbędne do obsługi placówki gastronomicznej. Uwagę zwracają przede wszystkim duże przeszklenia, dzięki którym wnętrza są pełne światła, a goście restauracji mogą podziwiać okolicę. A jest na co popatrzeć – w zasięgu wzroku jest zarówno zieleń, jak i zabytkowy młyn, a także ekologiczna hodowla ryb (Ośrodek Hodowli Ryb Łososiowatych „Roztoczański Pstrąg”).
- Przejdź do galerii: Restauracja przy zabytkowym młynie. Zobacz projekt pracowni MTA Architekci
Autor: MTA Architekci/Piotr Krajewski https://pkrajewski.pl/
Restauracja w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego projektu MTA Architekci
– Restauracja od lat specjalizuje się w wyjątkowych daniach z pstrągów wyhodowanych we własnej ekologicznej hodowli znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie nowego pawilonu. Na terenie kompleksu restauracji właściciele założyli własny ogród warzywno-ziołowy, z którego co rano dostarczane są świeże zioła, warzywa i owoce – podają architekci.
Dwie atrakcje turystyczne w jednej przy Roztoczańskim Parku Narodowym
Z połączenia zabytku z nowoczesnym pawilonem powstała nie tylko ciekawa kompozycja architektoniczna, ale też podwójna atrakcja turystyczna. Sama restauracja od lat znajduje się na liście słynnego żółtego przewodnika Gault & Millou honorującego twórców najlepszych produktów regionalnych i przyciąga licznych gości. Nie brakuje też jednak osób zainteresowanych starym młynem wodnym, który do dziś zachował wiele oryginalnych detali, jak również dobrze utrzymane drewniane wnętrza.
– Młyn został wyposażony w turbinę wodną służącą do wytwarzania prądu dla pobliskiej fabryki mebli oraz przyległego do niej osiedla fabrycznego – podają projektanci restauracji.
Jak podaje strona restauracji, docelowo w zabytkowym młynie utworzone mają zostać dwie nowe sale: edukacyjna, w której eksponowane będą dawne urządzenia młyńskie oraz eventowa, czyli do organizacji kameralnych wydarzeń.
Autor: Ada Jemioł / Kroniki.studio - Hanna Połczyńska