Gładź szpachlowa gotowa czy w proszku? Jaka gładź szpachlowa jest najlepsza?
2024-03-21
12:31
Gładź szpachlowa w proszku, którą rozrabia się z wodą jest tradycyjnym materiałem, sprawdzonym i używanym od lat. Na rynku pojawiła się gładź szpachlowa w nowej postaci, jako masa gotowa do użycia. Czy jest od niej lepsza? Porównujemy gładzie szpachlowe.
Murator Remontuje: Gładź szpachlowa od A do Z
Materiał sponsorowany
gładzie szpachlowe - porównanie | gładź szpachlowa w proszku | gotowa masa szpachlowa |
rodzaj masy | najczęściej to masa gipsowa, choć może być też cementowa lub cementowo-wapienna. Dodatkami są: kreda, dolomit i plastyfikatory. Dostepne są też masy wzmocnione polimerami. | mieszanina żywicy polimerowej i wypełniaczy (np. białej mączki dolomitowej) |
przygotowanie masy | najpierw trzeba przygotować czysty pojemnik, w którym masa będzie rozrabiana. Zawartość opakowania miesza się mechanicznie lub ręcznie z podaną na opakowaniu ilością czystej, chłodnej wody do uzyskania jednorodnej mieszaniny i założonej konsystencji. Należy dokładnie przestrzegać proporcji (przeważnie jest to 0.3, 0.4 l wody na kg proszku). Zawsze należy wsypywać suchą mieszankę do wody. Po odczekaniu 5 minut całość należy wymieszać ponownie. Do każdorazowego wykonania mieszanki trzeba używać czystego pojemnika i czystych narzędzi. | masa jest gotowa do użycia (fabrycznie rozrobiona), wystarczy ją tylko wymieszać |
zastosowanie | na różnego rodzaju tynki, płyty gipsowo-kartonowe oraz podłoża betonowe. Do stosowania na ścianach i sufitach wewnątrz budynków, w pomieszczeniach nienarażonych na działanie wilgoci. | na różnego rodzaju tynki, płyty gipsowo-kartonowe oraz podłoża betonowe. Do stosowania na ścianach i sufitach wewnątrz budynków. |
potrzebne narzędzia | mieszadło elektryczne wolnoobrotowe | mieszadło elektryczne wolnoobrotowe |
grubość warstwy | 1 mm - 3 cm | 1-3 mm |
czas schnięcia | do 24 godzin (w zależności od temperatury otoczenia i wilgotności) | do 24 godzin (w zależności od temperatury otoczenia i wilgotności) |
czas przydatności masy do użycia | od 1 do 2 godzin | nie ma ograniczeń |
przybliżone zużycie | ok. 1 kg/1 m2 - warstwa grubości 1 mm | ok. 1,5 kg/1 m2 - warstwa grubości 1 mm |
temperatura stosowania | od +5°C do +30°C | od +5°C do +30°C |
opakowania | worki, przykładowe pojemności: 5, 10, 20, 25, 40 kg | wiaderka, przykładowe pojemności: np. 1,5, 5, 8, 17, 25, 27 kg |
okres przydatności | do 24 miesięcy | do 24 miesięcy |
cena | są droższe średnio o 30% |