Ozonowanie wody. Na czym polega, kiedy się stosuje ozonowanie wody? Czy ozonowanie wody ma same zalety?
Ozonowanie wody to proces dezynfekcji. Ozonowanie polega na przepuszczaniu przez wodę powietrza nasyconego ozonem. Ozonowanie wody znajduje zastosowanie w wielu branżach gospodarki i przemysłu - od dezynfekcji wody w basenach kąpielowych zaczynając, a na dezynfekcji kanałów wentylacyjnych oraz odgrzybiania klimatyzacji kończąc.
Na czym polega ozonowanie wody?
Dezynfekcja wody poprzez jej ozonowanie polega na rozbiciu komórek mikroorganizmów i rozproszeniu do roztworu, co zapobiega ich odnowie. Czas reakcji to zaledwie 2 sekundy. Dla porównania: ozon niszczy bakterie Escherichia coli 3,125 razy szybciej niż chlor.
Ozon jest jednym z najsilniejszych utleniaczy i bardzo dobrze nadaje się do uzdatniania wody, oczyszczania ścieków, utleniania produktów przemysłowych oraz oczyszczania powietrza. Warto podkreślić, że stosowanie ozonu jest ekologiczne, gdyż zanieczyszczenia, barwa, zapachy i mikroorganizmy redukowane są bez powstania szkodliwych produktów ubocznych. Sam ozon rozpada się na tlen.
Ozon (O3) jest aktywną formą tlenu (O2) i bardzo silnym środkiem utleniającym. Ozon jest generowany naturalnie przez krótkotrwałe słoneczne promieniowanie ultrafioletowe lub wyładowania atmosferyczne. W instalacjach ozonowania wody stosuje się głównie dwie metody wytwarzania ozonu:
- wyładowania elektrostatyczne
- działanie promieni UV
Kiedy stosuje się ozonowanie wody?
Instalacje ozonowania wody cechuje małe zużycie energii i duże bezpieczeństwo pracy. Zastosowanie natomiast jest bardzo szerokie. Najważniejszym odbiorcą instalacji ozonowania wody są zakłady, które muszą neutralizować ścieki przemysłowe, odcieki z wysypisk. Ozonowanie usuwa substancje trujące ze ścieków przemysłowych i poprawia rozkładalność biologiczną.
Instalacje ozonowania stosowane są w przemyśle tekstylnym, drukarskim, chemicznych czy przy produkcji tworzyw sztucznych.
Proces ozonowania wykorzystywany jest także do dezynfekcji żywności przy produkcji mięsa czy myciu warzyw i owoców - ozon opóźnia psucie. Ozonowanie wody stosuje się także w stawach hodowlanych.
Przy produkcji wody pitnej (mineralnej) ozon wykorzystywany jest jako utleniacz, dezynfekuje, poprawa smak, zapach i barwę wody.
Ozonowanie wody w basenach kąpielowych ogranicza do minimum konieczność stosowania chloru.
Ozonowanie stosuje się do dezynfekcji kanałów wentylacyjnych oraz odgrzybiania, czyszczenia klimatyzacji.
Pierwsza instalacja ozonowania wody była zbudowana w Zakładzie Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (MPWiK) w Krakowie w 1959 roku.
Czy ozonowanie ma wady?
Ozonowanie jest ekologiczne, niskoenergetyczne i bezpieczne. Jako wadę eksperci wymieniają trudność przesyłu ozonowanej wody rurociągami. Ozon podczas reakcji rozpada się na tlen i w ozonowanej wodzie nie ma już żadnych cząsteczek ozonu, przez co jest ona bardziej podatna na zanieczyszczenie.