Perlit ekspandowany
Perlit ekspandowany to materiał mało rozpowszechniony w Polsce, za to dobrze znany między innymi na Słowacji, w Grecji, Armenii, Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Austrii, we Włoszech. Perlit to riolitowe szkliwo wulkaniczne, które na skutek prażenia w temperaturze od 950 do 1150°C zwiększa swoją objętość 15- a nawet 20-krotnie.
W ten sposób powstaje perlit ekspandowany. Po przetworzeniu, perlit staje się świetnym materiałem do izolacji akustycznej i termicznej, który można stosować w temperaturach od -200oC do +900oC. Jest niepalny, a temperatura jego topnienia wynosi 950oC. Podobnie jak szkło, nie wydziela żadnych toksyn podczas ogrzewania nawet przy temperaturze 800oC. Nie wchłania wilgoci i zachowuje stałą objętość, a więc nie reaguje na wpływy zmiennych warunków atmosferycznych. Charakteryzuje się małym ciężarem objętościowym.
Zastosowanie w budownictwie
- pod wylewki na mokro jako materiał wyrównujący, izolujący termicznie i przeciwdźwiękowo, gdy rury i przewody, a także ogrzewanie podłogowe nie wymagają dodatkowych ochron;
- pod wylewki na pół sucho i mokro pod posadzki drewniane w wilgotnych pomieszczeniach, ze względu na właściwości niehigroskopijne;
- do produkcji perlitobetonu stosowanego na podłogi w klasach, biurach, pokojach hotelowych i pracowniach - do dachów spadzistych jako wypełnianie wolnych przestrzeni pomiędzy krokwiami oraz do dachów płaskich;
- do izolacji stropów drewnianych, gdzie odprowadza wilgoć i nie obciąża konstrukcji;
- do ocieplania ścian poprzez wypełnianie luźnym materiałem przestrzeni między podwójnymi ścianami, również dla pomieszczeń dźwiękoszczelnych.
Inne
- w rolnictwie - materiał użyźniająco-spulchniający,
- w hutnictwie - składnik zasypek izolacyjnych i izolacyjno-egzotermicznych,
- w przemyśle - luźne zasypy urządzeń technologicznych z przepływającymi mediami o ekstremalnej temperaturze (np. izolacja rurociągów),
- w energetyce - kształtki termoizolacyjne,
- w ekologii - absorbent nafty, benzyny, olejów, tłuszczy, smarów, terpentyny i innych cieczy tłustych,
- w przemyśle spożywczym - do filtrowania piwa, wina, octu, napojów orzeźwiających, soków, oleju, cukru, pektyn (w ZGM "Zębiec" SA to tzw. perlit klasy "0"),
- w farmaceutyce - do filtrowania antybiotyków.
Parametry techniczne
Pochodzenie: mineralne, skała z podmorskich wulkanów, "popkornizowana" w wysokiej temp.;
Charakter: granulat szklany, fizycznie, chemicznie i biologicznie obojętny;
Barwa: biała z występującymi odcieniami jasnej szarości;
Palność: całkowicie niepalny, klasa odporności ogniowej A1;
Temp. topnienia: 900÷1300oC, początek mięknięcia ok. 850oC;
Przewodnictwo cieplne: 0,045÷0,059 W/m2K;
Nasiąkliwość masowa: 80÷300%;
Nasiąkliwość objętościowa: 15÷30%;
Ściśliwość przy 100kPa: 20÷28%;
Wytrz. na ścisk./ubicie 10%/: 0,14÷0,40 MPa;
Współ. dyfuzji pary wodnej: 0,027÷0,035 g/m·mmHg;
Badania: atest PZH Nr B-1434/94
Parametry granulometryczne:
Klasa perlitu |
Ciężar nasypowy maksymalny [kg/m3]
|
Ciężar nasypowy występujący [kg/m3]
|
Ciężar nasypowy dominujący [kg/m3]
|
Pozostałość ziaren na sicie powyżej 1,000mm [%] |
Pozostałość ziaren na sicie poniżej 1,000mm [%] |
Pozostałość ziaren na sicie poniżej 0,315mm [%] |
I |
100 |
30 ÷ 100 |
50 ÷ 75 |
max. 2 |
98 ÷ 100 |
max. 90 |
II |
150 |
40 ÷ 120 |
55 ÷ 85 |
max. 30 |
70 ÷ 100 |
max. 70 |
III |
180 |
85 ÷ 150 |
110 ÷ 140 |
20 ÷ 70 |
30 ÷ 80 |
max. 40 |